Ски зона „Емар” е разположена в югозападния край на курортен комплекс Узана. Намира се на 20 километра от Габрово, на 68 км от Велико Търново, на 240 км от София, на 290 км от Варна.

Началото е поставено през 1997 година със създаването на ски училище, което в онзи момент е единствено в района. За целите на обучението през зимите между 2000 и 2005 година се наемат терени, а през 2005 година започва и възстановяването на ски писта „Студентската” – една от най-дългите ски писти в местността Узана, позабравена и останала неизползвана в предхождащите години.

С времето ски писта „Студентската” се превръща в едно от най-предпочитаните места за ски в Стара планина. Около нея се изгражда малък комплекс от ски писти с различна степен на трудност – сегашната ски зона „Емар”.

Понастоящем ски зоната обхваща разнообразни теренни форми и по този начин предлага както отлични условия за обучение на начинаещи, така и силни емоции за напреднали скиори и сноубордисти. Общата дължина на пистите е 1100 метра, в това число 200 метра ски пътища за удобна връзка между отделните писти. Отделно от тях, в рамките на зоната е отредено и място за пързаляне с шейни. За удобство на гостите се поддържат паркинг със 70 паркоместа, уеб-камера и безжичен интернет.

Заради релефните особености в района на ски зона „Емар” отсъстват каквито и да било условия за образуване на лавини.